Vinarija

“Grožđe je srce vina, a dušu mu dajemo mi vinari. Suština vinarstva je u tome da se sačuva ono što nam grožđe daje, jer priroda određuje karakteristike berbe, a mi samo treba da igramo u njenom ritmu”
Miodrag Mija Radovanović
Kreiranje vinaVinogradiIstorijat
galerija slika galerija slika

Kreiranje vina

Svoje tridesetogodišnje iskustvo enologa i znanje stečeno na beogradskom Univerzitetu, Miodrag Radovanović je utkao kao svoj rukopis u sva naša vina, čineći ih prepoznatljivim i autentičnim.

Jedan od najboljih i najiskusnijih srpskih vinara znao je da udruži darežljivost prirode i ozbiljan i sistematičan rad, najpre u vinogradu, a zatim i u samom podrumu.

U našem slučaju, osnovni i jedini cilj primene modernih tehnologija jeste da sačuvamo ono što nam grožđe predaje u trenutku berbe i da stvorimo čvrstu nit koja njegove najbolje karakteristike prenosi i odslikava u našim vinima.

Uz proizvodni deo vinarije, opremljen najsavremenijom opremom koja nam omogućava da primenimo najnovija enološka saznanja, posebno smo ponosni na deo podruma u kojem se kao u svojevrsnoj umetničkoj radionici, u barik buradima od francuskog, američkog i srpskog hrasta čuvaju naša najkvalitetnija vina.

Sa prirodom i njenim darovima igramo igru u kojoj kao rezultat stvaramo vrhunsko vino Podrum Radovanović.

galerija slika

Vinogradi

Naših 30 hektara vinograda rasuto je po padinama brežuljaka na 220 metara nadmorske visine u prostranoj kotlini u srcu Šumadije, na zemlji na kojoj su prvi put vinogradi zasađeni još davne 1831. godine.

Jugoistočna ekspozicija vinograda pod belim sortama i jugozapadna orijentacija parcela sa crnim sortama omogućuju dobru izloženost grožđa suncu, što zajedno sa specifičnim i povoljnim geoklimatskim karakteristikama ovog podneblja daje odlične uslove za pravilan i zdrav rast vinove loze, kao i za dobro sazrevanje grožđa. Rezultat je visok procenat šećera u grožđu, u neki godinama čak i do 25-26%, što je izuzetan potencijal za nastanak snažnih, kompleksnih i karakternih vina.

Specifična struktura zemljišta, u kojoj su fino ukomponovani različiti tipovi tla – glina, ilovača, škriljac i krečnjak - baza je na kojoj, u skladu sa umerenim geogklimatskim parametrima, gradimo jedinstven teroar, a čije osobenosti verno prenosimo u naša vina.

Priroda je u ovom podneblju vrlo blagonaklona prema grožđu, a pravovremenom berbom, hvatajući balans između tehnološke i biološke zrelosti grožđa, mi trudimo se da sačuvamo najbolje od onoga što nam daje. Isti princip primenjujemo i u 25 hektara vinograda u kooperaciji.

Sorte:

Crne

 • Cabernet sauvignon
 • Cabernet franc
 • Prokupac

Bele

 • Rizling
 • Chardonnay
 • Sauvignon blanc
 • Pinot grigio

Istorijat

Ove godine obeležavamo dvadeset pet godina ljubavi, pažnje i poštovanja prema grožđu i vinu.

To su emocije na kojima počiva naš pristup vinarstvu od samih početaka. Kada je osnovana, godine 1990, naša vinarija bila je prva mala privatna vinarija u Srbiji. Imali smo samo jedan cilj, a to je – proizvodnja visokokvalitetnih vina koja srpsko vinarstrvo mogu da približe svetskim standardima. I danas hodamo istim tim putem, tragajući za najboljim; za vinom koje će jednog dana Šumadiju, a i celu Srbiju, moći da postavi na najvišu lestvicu svetskog vinarstva.

Koreni vinske priče porodice Radovanović iz Krnjeva nadomak Velike Plane sežu do početka XX veka, kada je Miloš Radovanović zasadio svoje prve vinograde. Poglavlje koje danas ispisuje Podrum Radovanović započeto je 1990. godine, kada je Miodrag Radovanović odlučio da obnovi dedino imanje izasadi svoju prvu lozu. Rajnski rizling još uvek je na istom mestu, razvijajući se tokom ovih dvadeset pet godina zajedno sa našom vinarijom.

Kockice ovog vinskog mozaika pažljivo i strpljivo su slagane, da bi danas Podrum Radovanović bio jedna od najuglednijih privatnih vinarija u Srbiji, pa i šire, koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih vina.

 • Vinarija
 • Vina
  • Vesti
   • Posete
   • Galerija
   • Distribucija
   • Kontakt