Vinarija

“Grožđe je srce vina, a dušu mu dajemo mi vinari. Suština vinarstva je u tome da se sačuva ono što nam grožđe daje, jer priroda određuje karakteristike berbe, a mi samo treba da igramo u njenom ritmu”
Miodrag Mija Radovanović
Kreiranje vinaVinogradiIstorijat
galerija slika galerija slika

Kreiranje vina

Svoje tridesetogodišnje iskustvo enologa i znanje stečeno na beogradskom Univerzitetu, Miodrag Radovanović je utkao kao svoj rukopis u sva naša vina, čineći ih prepoznatljivim i autentičnim.

Jedan od najboljih i najiskusnijih srpskih vinara znao je da udruži darežljivost prirode i ozbiljan i sistematičan rad, najpre u vinogradu, a zatim i u samom podrumu.

U našem slučaju, osnovni i jedini cilj primene modernih tehnologija jeste da sačuvamo ono što nam grožđe predaje u trenutku berbe i da stvorimo čvrstu nit koja njegove najbolje karakteristike prenosi i odslikava u našim vinima.

Uz proizvodni deo vinarije, opremljen najsavremenijom opremom koja nam omogućava da primenimo najnovija enološka saznanja, posebno smo ponosni na deo podruma u kojem se kao u svojevrsnoj umetničkoj radionici, u barik buradima od francuskog, američkog i srpskog hrasta čuvaju naša najkvalitetnija vina.

Sa prirodom i njenim darovima igramo igru u kojoj kao rezultat stvaramo vrhunsko vino Podrum Radovanović.

galerija slika

Vinogradi

Naših 30 hektara vinograda rasuto je po padinama brežuljaka na 220 metara nadmorske visine u prostranoj kotlini u srcu Šumadije, na zemlji na kojoj su prvi put vinogradi zasađeni još davne 1831. godine.

Jugoistočna ekspozicija vinograda pod belim sortama i jugozapadna orijentacija parcela sa crnim sortama omogućuju dobru izloženost grožđa suncu, što zajedno sa specifičnim i povoljnim geoklimatskim karakteristikama ovog podneblja daje odlične uslove za pravilan i zdrav rast vinove loze, kao i za dobro sazrevanje grožđa. Rezultat je visok procenat šećera u grožđu, u neki godinama čak i do 25-26%, što je izuzetan potencijal za nastanak snažnih, kompleksnih i karakternih vina.

Specifična struktura zemljišta, u kojoj su fino ukomponovani različiti tipovi tla – glina, ilovača, škriljac i krečnjak - baza je na kojoj, u skladu sa umerenim geogklimatskim parametrima, gradimo jedinstven teroar, a čije osobenosti verno prenosimo u naša vina.

Priroda je u ovom podneblju vrlo blagonaklona prema grožđu, a pravovremenom berbom, hvatajući balans između tehnološke i biološke zrelosti grožđa, mi trudimo se da sačuvamo najbolje od onoga što nam daje. Isti princip primenjujemo i u 25 hektara vinograda u kooperaciji.

Sorte:

Crne

  • Cabernet sauvignon
  • Cabernet franc
  • Prokupac

Bele

  • Rizling
  • Chardonnay
  • Sauvignon blanc
  • Pinot grigio

Istorijat

To su emocije na kojima počiva naš pristup vinarstvu od samih početaka. Kada je osnovana, godine 1990, naša vinarija bila je prva mala privatna vinarija u Srbiji. Imali smo samo jedan cilj, a to je – proizvodnja visokokvalitetnih vina koja srpsko vinarstrvo mogu da približe svetskim standardima. I danas hodamo istim tim putem, tragajući za najboljim; za vinom koje će jednog dana Šumadiju, a i celu Srbiju, moći da postavi na najvišu lestvicu svetskog vinarstva.

Kockice ovog vinskog mozaika pažljivo i strpljivo su slagane, da bi danas Podrum Radovanović bio jedna od najuglednijih privatnih vinarija u Srbiji, pa i šire, koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih vina.












  • Vinarija
  • Vina
    • Vesti
      • Posete
      • Galerija
      • Distribucija
      • Kontakt